Hjem » Julegavetips » 7 enkle tips for en stressfri julehandel og førjulstid

7 enkle tips for en stressfri julehandel og førjulstid

Førjulstiden er for mange en koselig, men samtidig også en svært stressende tid.

Det er utrolig mye som må ordnes, forbredes og kjøpes inn.

I tillegg så er butikkene travlere enn noen gang ellers i året, og man kan føle seg stresset bare man kommer inn på et kjøpesenter og ser alle menneskene som fyker rundt på leting etter den perfekte julegave!

Samtidig har man jo det økonomiske aspektet i det hele. Kostnadene øker, og folk ser også ut til å ha større og større forventninger til julegavene for hvert år som går.

Så til deg som river deg i håret og føler deg veldig stresset akkurat nå, så finnes det noen enkle tips som kan gjøre det hele litt mer avslappende!

Tips 1: Lag en (detaljert) handleliste

Det første du bør gjøre er å sette deg ned og skrive en detaljert handleliste.

Planlegg hva du skal kjøpe i gave til hver enkelt, og skriv det ned på listen din. Dersom du synes det er vanskelig å vite hva du skal kjøpe, så kan du få mye hjelp av våre gaveguider!

Ta for eksempel en titt på våre gavetips til familiemedlemmer (Her finner du spesifikke gavetips til mor, far, søster, bror osv) eller så kan du finne mange gavetips etter hva slags interesser personen som skal få gaven har.

Vi har selvfølgelig også gavetips til barn, disse er organsiert etter alder.

I tillegg til en gaveliste, trenger du også en mer generell shoppingliste der du lister opp ALT du trenger i løpet av julehøytiden.

I denne shoppinglisten kan du inkludere ting som:

  • Innpakningspapir
  • Gavebånd
  • Til- og fra- lapper
  • Juledekorasjoner (som servietter, lys og andre ting)
  • Julemat
  • Julebrus
  • Juleantrekk

Av erfaring så kan denne listen bli ganske lang!

Kjør gjerne litt brainstorming over alt du skal gjøre i julen, og se hva du trenger! Skriv ned alt du kan komme på.

Dersom du planlegger godt kan du kjøpe mest mulig på forhånd, noe som kan spare deg for disse ekstra, travle turene i butikken når den store dagen nærmer seg.

Tips 2: Planlegg HVOR og NÅR du shoppe

Det hjelper alltid å stille forberedt! Dersom du legger en plan blir alt rett og slett mye enklere.

Tenk på HVOR og NÅR du skal handle – slik at du ikke kaster bort verdifull tid på å besøke et sted flere ganger, eller må reise tilbake til et sted fordi du har glemt noe.

HVOR VIL DU HANDLE?

Du kan velge å handle lokalt, i nærmeste by, online, på julemarked, i utlandet eller i et outlet-kjøpesenter – eller en blanding av alle disse.

Den lureste er å først finne ut alt du skal kjøpe inn, og så velge et sted som har alt på ett sted. På den måten har du mulighet til å bli ferdig på kun én økt – (Vi krysser fingrene!)

NÅR SKAL DU HANDLE?

Sett av tid til julehandelen din, og prøv å få mest mulig unnagjort innenfor den tiden, slik at slipper å bli stresset og havne i det verste julerushet. Vanligvis fungerer en dag eller to med shopping bra, med litt netthandel gjort over noen kvelder.

Men det beste tipset vi kan gi deg er at du får gjort unna julehandelen så tidlig som mulig! Tidlig julehandel vil senke stressnivået ditt fordi du vil være forberedt i god tid, og du vil også ha tid til å ordne andre ting hvis ting blir utsolgt osv.

Jo mer du kan planlegge, jo lettere blir det å få ting gjort!

Tips 3: Lag et budsjett for julehandelen – og hold deg til det!

Dette er kanskje listens vanskeligste punkt, men samtidig også det viktigste: Lag et budsjett og hold deg til det!

Finn ut hvor mye du kan bruke på julehandelen, og planlegg shoppingen ut i fra det. Vi vil jo ikke at julen skal få deg i en økonomisk knipe, eller hva?

Det er fort gjort å bruke litt mer enn man hadde planlagt, selv om man slev tror at man er ganske økonomisk anlagt.

Fristelsene er mange i førjulstida, og det er fort gjort å gjøre impulskjøp. Selv om det ved første øyenkast virker billig, så kan det fort bli kostbart dersom man gjør for mange av disse små impulskjøpene. Mange bekker små blir jo som kjent en stor å!

Et godt råd kan være å finne ut hvor mye du totalt har råd til å bruke på jula, og dele denne summen opp på det du må kjøpe.

Lag kategorier i budsjettet ditt for mat, gaver, dekorasjoner, klær osv.

For gaver kan det hjelpe at du på forhånd bestemmer deg for hvor mye du kan bruke på hver enkelt person. Du kan også ta en titt på vår gaveguide for gaver etter pris.

Tips 4: Spar tid ved å kjøpe gaver innenfor samme tema

Et annet godt tips for å spare tid kan være å bestemme seg for et tema for julegavene. Du kan for eksempel bestemme deg for at i år kjøper jeg kun bøker i julegaver.

Da trenger du kun å oppsøke én butikk for å få gjort unna alle julegavene!

Flere eksempel på slike tema kan være:

Selvfølgelig fungerer noen av disse temaer bedre for yngre / eldre mennesker – så det vil avhenge litt av hvem du skal kjøpe til.

Det beste med å gjøre ting på denne måten er at du selvfølgelig må besøke færre butikker, og dermed sparer mye tid!

Tips 5: Slik kan du bruke mindre tid på shopping

Butikkene blir travlere og travlere i førjulstiden, så prøv å gjøre unna julehandelen så tidlig som mulig – helst før 1. desember.

Dersom du må handle i desember er det best å handle på en hverdag for å spare dyrebar tid i kø. I helgene er det som regel minst travelt tidlig på morgenen eller sent på dagen.

Et annet godt tips er å spørre de som jobber i butikken om å pakke inn gaven for deg, slik sparer du tid på innpakking senere i adventstida.

Dessverre er det én ting du ikke kan gjøre på forhånd, og det er å handle fersk mat. Vi foreslår at du gjør dette enten tidlig på morgenen eller sent på dagen for å unngå de verste køene. Et annet alternativ er å bestille mat via nettbutikker som leverer varene på døren.

Tips 6: Gjør unna julehandelen på nett

Dersom du ønsker å unngå køer og trengsel helt, så er et godt tips å gjøre unna shoppingen og julegavene på nett!

Stort sett alt kan nemlig kjøpes fra sofaens gode varme og komfort. Vær dog oppmerksom på leveringstiden til hver enkelt butikk, slik at du er sikker på at varene kommer fram i tide!

Det finnes også flere tjenester for å få matvarer levert helt hjem til døra, sjekk for eksempel nettbutikken til Meny eller Oda. Husk imidlertid at også dette kan være ekstra populært rett før jul, så det kan lønne seg å bestille i god tid.

EKSTRATIPS!

Hvis du ikke ønsker å handle på nett, kan det likevel være verdt å sjekke priser på nett før du drar ut. Da vet du omtrent hva det ligger på, og ender ikke opp med å betale for mye. Du kan også se deg ut den butikken som selger varen for billigst pris på denne måten

EKSTRATIPS 2!

Det finnes også nettbutikker som pakker inn gaven for deg, og sender de direkte til mottaker. På den måten slipper du at gaven går omveien om deg før den kommer til mottaker. Sjekk ut hvilke nettbutikker som tilbyr denne tjenesten her: Nettbutikker som pakker inn gaven for deg og sender de direkte til mottaker.

Tips 7: Følg med når det er salg!

Jo tidligere du begynner å handle, jo bedre er det egentlig, både for stressnivået og lommeboka.

Hvis du VIRKELIG er organisert, har du kanskje handlet i fjorårets nyttårssalg? Eller kanskje du har handlet jevnt og trutt i løpet av året når det har vært forskjellige salg?

Og så må vi ikke glemme at det finnes noen svært gode salg rett før jul også. Først kommer Single’s day som alltid finner sted 11. november. Vi har laget en stor oversikt over tilbudene du kan finne på den dagen her: Single’s day tilbud.

Vi kan heller ikke glemme Black Friday (vanligvis den siste fredagen i november), på denne dagen pleier det å være store muligheter for å gjøre store kupp.

Dersom du ønsker å se en oversikt over tilbudene under Black friday/Black Week 2023, så har vi en stor oversikt over gode tilbud her: Black Friday tilbud.

Vi håper disse tipsene har vært til hjelp for deg!

Lykke til med shoppingen og god jul når den tid kommer. 🙂

For generelle gaveideer, anbefaler vi å ta en titt på vår hovedside om gavetips.